Мали чекори до поголеми заштеди во вашиот дом - како да заштедите со VELUX кровните прозорци? - Baucentar
Мали чекори до поголеми заштеди во вашиот дом – како да заштедите со VELUX кровните прозорци?

Мали чекори до поголеми заштеди во вашиот дом – како да заштедите со VELUX кровните прозорци?

Дневната светлина во собата многу влијае на вашето расположение, мотивацијата за секојдневните активности, како и продуктивноста. Ова е одржлив извор на енергија кој ја намалува вашата потреба за вештачка светлина и на тој начин заштедува енергија, а со тоа и вашите пари. Затоа е многу важно да размислите колку дневна светлина имате во вашиот дом и како таа допира до просторот во кој живеете. Исто така, не можеме да не се осврнеме на најавената енергетска криза. Со оглед на тоа што грејната сезона е во тек, факт е дека голем дел од населението ги грее домовите на струја.

Цените на енергетските производи, како кај нас, не престануваат да растат низ цела Европа. Според Евростат, во јули оваа година енергетската инфлација на териториите на ЕУ достигнала дури 41,1%[1] и за жал, на нејзиниот раст не му се гледа крајот. Зголемувањето на цената на горивото, гасот и струјата погоди широки слоеви од населението, од кои повеќето се обидуваат да направат нешто околу тоа.

Во моментов во Европа дури 15%[2] од луѓето живеат во лоши услови за домување, додека 50 милиони домаќинства се погодени од енергетска сиромаштија. Со право се поставува прашањето, што понатаму? Како може домаќинството да обезбеди топла зима во вакви времиња?

[1] https://www.statista.com/chart/28004/eu-energy-inflation-rates/

[2] https://cor.europa.eu/hu/news/Pages/time-to-eradicate-energy-poverty-in-europe.aspx

Зимите во овие области можат да бидат многу предизвикувачки, особено кога станува збор за загревање на просторот. Често ќе слушнете дека вашите соседи користат дополнителни уреди за греење. Овие уреди можат за момент да го решат проблемот, а освен што не се долгорочно решение, трошат и дополнителна енергија. На овој начин вашето домаќинство влегува во маѓепсан круг на неефикасност, кој исто така е скап.

Во оваа прилика имаме неколку совети како да заштедите енергија.

кровни прозорци

Кога изолирате, не заборавајте ги прозорците и вратите

Кога станува збор за изолација, прозорците се важен елемент во однос на топлината во куќа или стан. Со правилно распоредување на прозорците и избирање соодветни материјали, можете да го намалите трошењето на енергија и да заштедите. Прозорците особено можат да ја намалат загубата на топлина до 60% по единица прозорец и да ја елиминираат влажноста, но важно е да се внимава на изолацијата околу прозорците за да се избегнат топлински мостови.

Обрнете внимание не само на U-вредноста, туку и на енергетскиот биланс

Доколку во просторот има прозорци кои се многу стари и неефикасни, пожелно е да се заменат со нови прозорци според потребите и вкусот и со соодветно застаклување. Колку е помал коефициентот на пренос на топлина на прозорецот, толку е подобра изолацијата, но освен тоа, она што е многу поважно и повредно е да се стремиме кон енергетска ефикасност на долг рок. Така, на пример, сончевата добивка од прозорецот е поголема од загубата на енергија низ прозорецот.

Вистинските додатоци може дополнително да ја зголемат изолацијата на вашите прозорци

Енергетската ефикасност на прозорците може дополнително да се подобри со разни додатоци, како што се ролетни, надворешни ролетни, па дури и можност за прилагодување на изолационите и топлинските својства на прозорецот на вашите специфични потреби или временски услови. Сега се достапни автоматски системи кои го прилагодуваат затворањето на прозорците и ролетните на временските услови или температурата за да постигнат максимална ефикасност.

Прозорците имаат значително влијание врз енергетската ефикасност на зградите и внатрешните простори, така што можете да најдете соодветен партнер во нив. Тие можат да ја намалат загубата на топлина во текот на зимата и на тој начин да ја елиминираат грижата во претстојните времиња.

Ако размислувате за реновирање на вашиот дом, можеби е вистинско време да размислите за промените и придобивките што ги носат прозорците. Прозорците VELUX ќе ја подобрат енергетската ефикасност на вашиот дом со намалување на потребата за греење и ладење, а со тоа и потрошувачката на електрична енергија. Кровниот прозорец VELUX со тројно застаклување и топлинска изолација може да го намали губењето на топлина во просторијата во текот на зимата, додека во текот на летото, поради неговата топлинска изолација и мрежа што го намалува загревањето на стаклото, ја намалува употребата на климатизери, што може да има влијание врз вашето здравје, но и врз трошоците за електрична енергија. Со купување на VELUX покривен прозорец со тројно застаклување од палетата Standard Plus и термоизолационен сет, ќе ја добиете на подарок споменатата мрежа како и десетгодишна гаранција на прозорецот, со што се добива безбедност и квалитетот на самиот производ. Оваа акција ќе трае до 30 ноември, а повеќе можете да дознаете на линкот

Може да се каже дека енергетската ефикасност денес стана императив. Ако размислувате за здравје, природни ресурси и заштеда на пари, не ја одложувајте работата, туку со VELUX прозорци поминете ја оваа зима во поудобен, поздрав дом, со пониски сметки за енергија.